Jeg fant et genialt triks som sparte meg både for penger, tid og sure unger!

Det er så genialt! Og jeg er nesten litt imponert over at jeg kom på det! Og selvfølgelig… Ikke minst klarer å gjennomføre det!

Etter sommerferien satt jeg her midt i kaoset. Jeg viste at hverdagen snart var i gang, og at huset neppe ville se mindre bomba ut når jeg skulle være på jobb hver dag.

Overskudd til rydding, vasking av klær, skitten oppvask, sokke-paring, søppeltømming osv osv, var dessverre ikke helt tilstede i gjerningsøyeblikket. Noe måtte gjøres!

Vi har utallige ganger prøvd med forskjellige «lister» over ting som skal gjøres i hjemmet. Lister for størstejenta som nå er snart 11 år. Ting hun skulle hjelpe til med hjemme, for at vi rett og slett skulle få det triveligere sammen.

Hvor lenge har disse listene blitt overholdt? Vel.. som regel ikke stort lengre enn en ukes tid, før det har sklidd mer og mer ut…

Så kom jeg med en ny liste! En helt vanlig liste som før, men med litt mer utfordrende oppgaver. Oppgaver hvor hun kan føle mestring, og faktisk SE at hun hjelper til hjemme. Og selvfølgelig. BELØNNING!

Det skal ikke de store tallene til før hjelpegleden slår til. Bare en liten symbolsk sum på feks. 5,10 eller 20 kr. Avhengig av oppgaven selvfølgelig.

Før hørte jeg ofte…

Nei, jeg får ikke til å ta ut av oppvaskmaskinen, det er så høyt opp… Jeg klarer ikke å henge opp klærne fint nok, Det er for tungt å støvsuge!  Jeg vet ikke hvordan jeg skal gjøre det! 

SÅ kom denne planen:

Det er ingen fancy, dyr tavle for å henge på veggen, men en helt egendesignet (Av jenta mi selvfølgelig) plan.

idaplan

Hver uke har samme oppgaver. Hver gang en oppgave er gjort, er det et kryss på lista. En oppgave kan gjøres flere ganger, men ikke på «måfå» når det egentlig ikke trengs. Vi har lagt til noen flere oppgaver underveis.

  • Ta ut av oppvaskmaskinen og sette inn 5,-
  • Brette sammen klær fra tørkestativ + henge opp nye 10,-
  • Sortere sokker 5,-
  • Dekke på/ta av bordet 5,-
  • Rydde, støvsuge og vaske gangen (+ mellomgang) 20,
  • Gå på butikken og handle for mamma 10,-
  • Sitte barnevakt 10,- pr time (ikke mer enn 3 timer om gangen).

De to nederste er noe som har blitt ført på de siste ukene, da vi har sett at det har vært nødvendig med flere oppgaver.

Så, her kommer cluet!

Hver lørdag kjøper vi inn godis til familien. Som regel litt for mye til barna, og litt til de voksne.

Men NÅ, som jenta mi tjener sine egne penger må hun kjøpe sin egen godis.

Hun må også spare halvparten av ukelønnen hun får. Hun har bestemt seg for å spare til pennyboard.

Altså. Tjener hun 100 kr på en uke, så sparer hun 50,- og handler for 50,- På denne måten lærer hun SÅ MYE!

Hun ser hvor mye som faktisk må gjøres i huset, hun får et helt annet syn på å holde det ryddig. Hun lærer verdien av penger, og at man må spare for å få nok til å kjøpe en ting. Noe som også gir en større glede når man faktisk får råd til den tingen! Hun lærer også mye matematikk når hun går på butikken selv og handler for egne penger. Og ikke minst når hun regner ut hva hun må gjøre for å tjene ønsket beløp til helgen.

Ida plan

Vi er storfornøyd med den nye løsningen, og lillebror får selvfølgelig også ta del i rydding. Mini har ingen plan, men han hjelper til, og får litt penger når lørdagen kommer han også. Om et par år tenker jeg tiden er inne for at han også får begynne å prøve seg!

idaplan3

Og det hun ikke vet(enn så lenge), er at hun egentlig får akkurat det samme som før, bare at hun må gjøre noe for å få det! Litt sneaky av mammaen, men når jeg ser den mestrings følelsen og gleden når lørdagen kommer og ukepenger deles ut. Da får jeg jaggu ikke dårlig samvittighet!

Det er godt mulig mange av dere allerede gjør dette, og ikke finner noe nytte i dette tipset. Men kanskje dere ikke har tenkt over at dere faktisk sparer masse tid?! Og penger?

Og du! Hvis barnet ditt ser at hun/han ikke får til. Hjelp dem. La de prøve noen ganger. Vips, så gjør de det på egenhånd!

Takk for at du leste.

Følg meg gjerne videre på instagram og facebook

Snapchat: bedremeg

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *