Hjemmebakte brød

Finnes det noe bedre enn nybakte knasende brød til kveldsmat?

Neppe!

Jeg har prøvd å holdt meg unna brød i lengre perioder men barna spiser det jo hver dag, så jeg tenkte at det første jeg skulle gjøre når vi fikk kjøkkenmaskin var å finne en god oppskrift på brød!

Så.. Nå er altså den brødspisende mammaen tilbake. Jeg klarer faktisk ikke å slutte å spise brød når de er SÅÅ gode! Men, jeg skal se hvordan kroppen min takler det denne gangen. For ja, nybakte hjemmebakte brød klarer jeg faktisk ikke å holde meg unna!

brød

Et godt brød tar litt tid å lage, men jeg lover deg at det absolutt er verdt det! Og mens det hever kan du jo gjøre andre ting! Som å kjøre datteren på trening, pakke inn julegaver eller ta julevasken! Premien er nydelig brød til Frokost, lunsj og kveldsmat!

Disse grovbrødene lages i to deler.

Dette trenger du til del 1:

 • 75 gram havrekli
 • 75 gram solsikkekjerner
 • 75 gram gresskarkjerner
 • 75 gram linfrø
 • 50 gram store havregryn
 • 200 gram sammalt hvete, grov
 • 200 gram sammalt rug, grov
 • 9 dl kaldt vann

Rør alt sammen i en stor bakebolle. Og sett til sides med plast eller et klede over. La det stå i minimum 2 timer (du kan også la det stå over natten). På denne måten vil kornene bli seigere og binde seg lettere i deigen.

Dette trenger du til del 2:

 • 2 dl vann
 • 1-2 ss lys fibersurup (Du kan også bruke honning eller sirup)
 • 1-1,5 ss havsalt
 • 25 gram fersk gjær eller 1/2 pose tørrgjær
 • 1000 gram hvetemel (du kan gjerne la litt være igjen og bruke til utbaking. Prøv deg litt frem)

Ha alle ingrediensene fra del 2 sammen med bakebollen fra del 1, og kjør i kjøkkenmaskin på sakte fart i noen minutter. Øk deretter faten og elt i ca 5 min. Juster deigen med litt mer mel så den blir fin og elastisk.

Heving:

Sett deigen på et lunt sted Gjerne med plast og et kjøkken klede over. La den stå i ca 2 timer, eller gjerne enda lengre, til du ser at deigen har hevet seg godt!

Fordel i 3 emner og ha i smurte brødformer. La etterheve på benken under klede i ca 45 min. Pensle med vann og strø evnt på litt frøblanding (sesamfrø, store havregryn og gresskarkjerner). Deretter fortsetter du etterhevingen nederst i ovn på 50 grader over og undervarme. Etter 30 min setter du ovn på 220 grader, og lar brødene stå i ca 50 min.

SAM_8535

Kakk forsiktig i bunnen av brødene når du tar dem ut. Høres en hul lyd, er de ferdige. Og voila! Du kan kose deg med nydelige brød!

SAM_8534

Avkjøl brødene på rist. Og du, ikke glem å smak på brødet mens det fortsatt er rykende ferskt!

Sprø skorpe og luftige ferske brød! Finnes det noe bedre?

SAM_8543

Resten av brødene legger du i fryseren når de blir kalde. Jeg pleier å dele de i to, og ta opp et halvt brød om gangen siden vi ikke er så mange i huset.

enjoy

For flere oppskrifter kan du sjekke ut kategorien ved å klikke her

Følg meg gjerne videre i sosiale medier:

Facebook

Instagram

Snapchat: bedremeg

2 kommentarer

 1. Ingvild

  Åh, det brødet ser godt ut! Har lett etter oppskrift på litt grovere brød, og trur jammen meg jeg skal prøve den oppskrifta her! Men jeg har ingen kjøkkenmaskin dessverre.. Trur du det går bra om jeg bare elter mer med hendene sjøl?

  1. bedremeg

   Bare prøv deg frem du! 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *